Υπόμνημα καρπασιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ
Λεμεσός 15 Φεβρουαρίου 2016

Προς
Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κ.κ Αρχηγούς των κομμάτων


Κύριε Πρόεδρε,

Έχοντας υπ' όψη τις εν εξελίξει συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος όπως έχει διαμορφωθεί εξ αιτίας της εισβολής του Αττίλα το αλήστου μνήμης 1974 και την εξ αυτής κατοχή του 37.5 % των εδαφών της πατρίδας μας καθώς και τον βίαιο εκδιωγμό από τις πατρογονικές εστίες πέραν των 180 000 κατοίκων ευχόμαστε και προσευχόμαστε όπως επί τέλους πρυτανεύσει η λογική στην αντίπερα όχθη και εξευρεθεί λύση συμβατή με τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και αξίες επανενώνοντας την πατρίδα μας υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε προσηλωμένοι σε μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού Προβλήματος η οποία να είναι συμβατή με τις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Αρχές και Αξίες που ενστερνίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κύπρος είναι από του 2004 ισότιμο και αναπόσπαστο μέλος ,με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίχως ξένους στρατούς και εποίκους.
Το Σωματείο μας, η «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», απηχώντας τα αισθήματα, τις σκέψεις και τους οραματισμούς της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Καρπασίας, δηλώνει και αναμένει:
Η χερσόνησος της Καρπασίας να υπαχθεί στο σύνολό της και να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πολιτείας στην περίπτωση που οι δύο κοινότητες της Κύπρου -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - καταλήξουν σε συμφωνία στη βάση του Ομοσπονδιακού Συστήματος Διακυβέρνησης.
Τούτο επιβάλλουν:
1. Η ισόρροπη κατανομή των ακτογραμμών μεταξύ των Ομόσπονδων Πολιτειών. Το μήκος των ακτογραμμών της Καρπασίας, η οποία ορίζεται δυτικά του άξονα Ακανθούς - Τρικώμου και επεκτείνεται ανατολικά ως τον Απόστολο Ανδρέα και τα νησάκια Κλείδες, έχει μήκος 175 km επί συνόλου 782km, αποτελεί το 22% των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Το συνολικό εμβαδόν της Καρπασίας ανέρχεται στο 8 τοις εκατό του συνολικού εμβαδού της Κύπρου. Περικλείει 42 κοινότητες με πληθυσμό 24950 κατοίκους, απογραφή του 1973, από τους οποίους οι 18950 ήταν Ελληνοκύπριοι (76%) και 6000 Τουρκοκύπριοι(24%).
3. Με την προέλαση του Αττίλα το 1974 και την κατοχή του 37,5% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμειναν στις εστίες τους 12000 κάτοικοι, το 65,5% του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα διαβιούντες υπό την μπότα του κατακτητή.
4. Η συμφωνία της 3ης Βιέννης η οποία συνομολογήθηκε ελευθέρα βουλήσει στις 2 Αυγούστου το 1975 μεταξύ των τότε συνομιλητών προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντεκτάς στην παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κούρτ Βάλντχαϊμ. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε στο ακέραιο τις πρόνοιες της συμφωνίας που την αφορούσαν, ενώ η Τουρκοκυπριακή παρασπόνδησε στο σύνολό της. Αν η Τουρκοκυπριακή πλευρά σεβόταν την υπογραφή της, η Καρπασία θα κατοικείτο κατά συντριπτική πλειοψηφία από Ελληνοκυπρίους και θα είχαν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν η περιοχή τους να υπαχθεί και αποτελέσει τμήμα της Ελληνοκυπριακής ομόσπονδης πολιτείας. Οι εγκλωβισμένοι διαβιούντες κάτω από καθεστώς τρόμου και αφόρητης καταπίεσης με όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους υπό καταστολή εκδιώχθηκαν. Σήμερα παρέμειναν στις εστίες τους λιγότεροι των 280 κατοίκων στο Ριζοκάρπασο κατά πλειοψηφία γέροι και πολύ λιγότεροι στην Αγία Τριάδα, το 1.68% του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού της Καρπασίας.
5. Η μακραίωνη ιστορία και παράδοση της Καρπασίας η οποία κατοικείτο υπό Ελληνοκυπρίων αδιάλειπτα από τον 11ο π.Χ αιώνα.
6. Η προσωνυμία, η οποία δίκαια ιστορικά δόθηκε στην Καρπασία: Των Αγίων και ηρώων Γη.
7. Οι διαχρονικά αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίες δεν έχουν διαταραχθεί και στις πιο δύσκολες εποχές της ιστορικής πορείας της Κύπρου, επί Τουρκοκρατίας και μετέπειτα, εγγυώνται ότι οι σχέσεις αυτές υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση θα συνεχίσουν να είναι αρμονικές. Τούτο καταδεικνύουν και οι σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Εποίκων, που βίαια και παράνομα εγκαταστάθηκαν στα χωριά και στις κωμοπόλεις της Καρπασίας, οι οποίες δεν είναι καθόλου αρμονικές και λόγω επιπέδου μόρφωσης και πολιτιστικής αντίληψης αλλά και ληστρικής συμπεριφοράς των τελευταίων.
8. Το απαράμιλλου ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, η διαμόρφωση των ακτογραμμών, η εύκολη πρόσβαση και η υπαγωγή μεγάλου τμήματος της Καρπασίας στο σχέδιο NATURA 2000 συνηγορούν στο ότι η Καρπασία δύναται να καταστεί πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης επ' ωφελεία και των δύο κοινοτήτων.
9. Η ύπαρξη στη χερσόνησο της Καρπασίας ιερών προσκυνημάτων (Απόστολος Ανδρέας, Χρυσοσώτηρος Ακανθούς, Παναγία Παντάνασσα Καντάρας, Παναγία Κανακαριάς) συμβόλων και προπυργίων του Ελληνισμού και Χριστιανικής πίστης, συμβόλων αγώνων
και επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ο Ελληνοκυπριακός λαός της Καρπασίας στέκεται δίπλα σας στους αγώνες που καταβάλλετε για επανένωση της πατρίδας μας. Η Καρπασία αποτελεί ένα γνήσιο κομμάτι γης όπου οι άνθρωποί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν να ζήσουν μαζί, παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Κύπρο. Υπαγόμενη η Καρπασία στην υπό σύσταση Ελληνοκυπριακή Πολιτεία θα ανθίσει και θα μεγαλουργήσει. Το εγγυώνται οι διαχρονικά άριστες σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό.

Παναγιώτης Παπαγεωργίου                                                     Πανίκος Παντελή
   Γενικός Γραμματέας                                                                 Πρόεδρος